joi, 17 iunie 2010

Kojo no tsuki, razele lunii peste ruinele castelului

Caut de ceva vreme aceasta melodie care mi-a atras atentia dupa ce am vazut-o cantata intr-un concert al lui Andre Rieu. Am gasit-o intr-o formula muzicala de exceptie si o pun la pastrare in "cutiuta" mea cu lucruri care-mi plac.



"Kojo no tsuki" este pentru japonezi ceea ce pentru noi romanii ar fi "Balada" lui Ciprian Porumbescu. La fel ca Ciprian Porumbescu, tanarul compozitor Rentaro Taki a murit foarte tanar, la numai 23 de ani. A studiat pentru scurt timp muzica la Leipzig, in Germania, de unde s-a intors in Japonia din cauza unei boli care avea sa-l rapuna in scurt timp. Cantecul sau, compus in 1901, a inceput sa fie popularizat in intreaga lume abia douazeci de ani mai tarziu, gratie unui renumit tenor japonez.
Mai mult, celebra formatie Scorpions inregistreaza aceasta melodie pe unul dintre albumele lor.
Melodia este o balada care descrie drama sacrificiului suprem al unui tanar samurai, descris prin lumina schimbatoare care cade asupra castelului; primavara, simbolizand viata, tineretea, se transforma in iarna care ingheata totul, precum moartea ingheata trupul samuraiului, iar din castel raman ruinele luminate de razele lunii.

2 comentarii: