marți, 4 mai 2010

Solistul

Cele mai recente filme cu Robert Downey Jr. sunt filme de box office (Tropic Thunder, Iron Man, Sherlock Holmes). Jamie Foxx parea sa se fi "blocat" in filme de actiune de ceva vreme.
A fost nevoie de o intamplare reala, profund umana, ca cei actori sa-si foloseasca talentul pentru a ne-o face cunoscuta si noua.
Steve Lopez, jurnalist la L.A. Times, in cautarea unui subiect care sa-l repuna in valoare, il descopera pe Nathaniel Ayers, un om al strazii cu un talent deosebit, o poveste nespusa si o boala perfida, care l-a tarat in strada pe unul dintre elevii eminenti de la Julliard. Sunetul strazii este cel care-i tine lui Nathaniel in frau demonii schizofreniei, iar muzica este cea care da un sens existentei sale. "N-am iubit niciodata ceva la fel de mult cum iubeste el muzica" spune Steve Lopez despre Nathaniel. Beethoven este idolul lui Nathaniel, iar violoncelul este instrumentul la care alege sa se perfectioneze, pentru ca la scoala era singurul instrument liber care-i permitea sa exerseze oricand; pentru pian trebuia sa se programeze la repetitii.
"Dar viata are planurile ei" asa cum scrie Steve intr-unul dintre primele sale articole despre Nathaniel. Si viata ii apropie pe cei doi, transformandu-i in prieteni.
N-a fost prea usor pentru producatorii americani sa-l convinga pe Steve sa-i ecranizeze cartea, dar se pare ca proiectul propus cu britanicul Joe Wright ca regizor (Pride&Prejudice, Atonement) si Suzanna Grant (Erin Brocovich) ca scenarist l-a convins. Era nevoie de un regizor neamerican pentru a face un film corect despre povestea celor doi, departe de reteta hollywoodiana. Robert Downey Jr (Steve Lopez) si Jamie Foxx (Nathaniel Ayers) joaca minunat; un adevarat recital actoricesc. Iar Jamie Foxx a studiat cu adevarat partiturile prezentate in film, pentru a le reda cu veridicitate. Este un film pentru cei ce iubesc muzica si rezoneaza la drama oamenilor fara adapost, multi dintre ei bolnavi irecuperabili.



Singurul repros pe care i-l pot aduce regizorului este ca la un moment dat filmul se deruleaza in prea multe planuri, dar poate ca aici e si vina scenariului. La Hollywood filmele se lanseaza pe banda rulanta si cele mai multe dintre ele sunt facute pentru succesul de casa, dupa retete industrializate. "Solistul" este un film facut cu mult suflet, din dragoste fata de arta si dedicat dramei sociale a celor fara adapost. Asa cum spune Nathaniel "Frumusetea este arta; muzica este frumoasa."
Recomand deci acest film celor pentru care cinematograful este in primul rand o arta.

2 comentarii: