duminică, 25 aprilie 2010

un film despre frati

Aliniere în centruNimic nu ma relaxeaza mai mult ca o carte sau un film bun.
Am cautat deci o cale de evadare in lumea imaginatiei si am sperat ca Simbolul pierdut, ultima carte a lui Dan Brown o sa ma relaxeze. Ei bine, mi-as fi dorit ca Dan Brown sa nu se grabeasca sa publice atat de curand dupa Codul lui Da Vinci. Cartea e scrisa ok, ca roman politist, dar nu reuseste sa fie mai mult decat atat - un thriller. Nici macar viziunea cu puterea colectiva nu a avut menirea sa-mi schimbe starea de spirit. Am citit-o pana la sfarsit de curiozitate si din respect pentru celelalte carti ale sale...
Asa ca m-am hotarat sa ma reped in cautarea unui film bun nu in sala de cinema, caci filmul despe care vorbesc nu face parte dintre cele care au parte de lansari in cinematografe (cel putin nu la noi), ci la un magazin de DVD-uri unde am aflat ca s-a pus in vanzare. Sper ca v-am facut deja suficient de curiosi ca sa spun despre ce film este vorba - Brothers. Un film pe care americanul Jim Sheridan l-a ecranizat dupa un film european, al danezei Susanne Bier, cu acelasi nume - Brodre. Asa ca m-am instalat comod in fata televizorului cu telecomanda in brate si m-am lasat purtata de firul povestii.


Jake Gylenhall si Tobey McGuire joaca minunat rolul celor doi frati cu destine atat de diferite. Fratele cel bun (Sam) este asezat la casa lui, cu o familie frumoasa si pare ca nu-i lipseste nimic; el este cel care are grija de fratele mai mic (Tom), oaia neagra a familiei, care pare sa nu-si gaseasa motivul de a reveni pe drumul cel bun. Si cu toate astea... cand fratele sau vine sa-l ia acasa la iesirea din inchisoare, lui Tom nici prin cap nu-i trece ca destinul lor se va schimba radical odata cu inceperea razboiului din Afganistan.
Sam pleaca departe de familie si traieste sentimente ciudate odata ajuns in Afganistan - "Ma simteam ca si cum m-as fi intors acasa...", dar nu pentru mult timp, pentru ca este capturat de teroristi, iar cei de-acasa il considera mort. Tom se trezeste brusc din betia vietii fara sens si incepe sa inteleaga drama familiei fratelui sau; pentru prima oara in viata se simte responsabil si incearca sa umple golul lasat de fratele disparut. Si dintr-o data el devine fratele cel bun, in timp ce Sam este obligat sa faca un lucru oribil in incercarea disperata de a supravietui si de a se intoarce acasa. Aceasta experienta il marcheaza cumplit si il transforma in asa fel incat, odata ajuns acasa nu mai este "recunoscut" de sotia lui (Natalie Portman), iar fetele lor ajung sa se teama de el. Cu toate astea, legatura puternica dintre frati este cea care-l salveaza. "Sunt fratele tau!" este strigatul lui Tom care-l opreste pe Sam din drumul spre autodistrugere.
Ah, si sa nu uit - mult U2 in coloana sonora!

2 comentarii: