miercuri, 17 martie 2010

arome rosii

Aroma lui puternica imi inunda simturile; mireasma lui ma poarta cu gandul la nesfarsitele taramuri calcate de pasul greoi al elefantilor si la apele decorate cu penele roz ale pasarilor flamingo. Isi trage seva din pamantul rosiatic mangaiat de apusul soarelui infierbantat.


Incalzit de soarele atotstapanitor, calit in solurile aride care l-au invatat sa-si conserve energia, pomisorul rosu a fost transformat de om in ceai - rooibos (in olandeza - ceai rosu). Il savurez cu placere, pentru ca aroma unica imi transmite din increderea lui in propriile forte si din tenacitatea supravietuitorului.
Crescut intr-o arie restransa, la poalele Muntilor Cederberg si in West Cape din Africa de Sud, ceaiul rosu a devenit rapid o vedeta in intreaga lume. Fermentatia ii da culoarea rosiatica, pentru ca in realitate vorbim de o tufa cu funze lungi si verzi.



Despre binefacerile ceaiului rosu s-au scris multe, dar trebuie sa recunosc ca am aflat despre ele multa vreme dupa ce am fost sedusa de aroma lui. Continutul foarte mic de teina, proprietatile antioxidante cu care mai rivalizeaza doar ceaiul verde, numarul mare de minerale, l-au facut recunoscut in tratarea multor afectiuni.
Si care ceai poate fi mai bun pentru acest inceput de primavara? Sa lasam in urma aromele de scortisoara si mar copt ale ceaiurilor de iarna care ne incalzesc de sarbatori si sa ne intarim sistemul imunitar cu seva pamanturilor africane.
Imi place sa-l beau simplu, asa cum beau orice ceai, insa am descoperit de curand cateva amestecuri de rooibos care sunt delicioase cu lapte si putina miere, asa cum se recomanda sa servesti orice ceai rosu.
"Casa de ceai" are cateva sortimente de mare rafinament:
Farmer's Love combina ceaiul rosu cu papaya, banana, coji de protocala, petale de floarea soarelui si frunze de coacaz
Tiramisu & Truffle este un amestec citadin de rooibos, bucati de mar, morcov, ciocolata, migdale prajite si stelute de cacao
Mmmmm! Ma duc sa-mi pregatesc un ceai de primavara...


5 comentarii:

  1. Ce fotografii frumoase! si textul este atât de provocant...ca am nevoie imediat de o ceasca de ceai! :=)

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc! a fost asa, ceva de genul... inchide ochii si spune ce vezi cand bei o gura de ceai rosu :)... apoi ceva de genul ce cuvinte ai folosi ca sa descrii ceaiul rosu... si in cele din urma a trebuit sa beau multe cesti de ceai rosu... fara grija, ca nu au teina. iata deci si un bun ceai de seara :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Superb, apreciez. Si nu doar pentru ca sunt un bautor de ceai.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc "p"! De o saptamana nu ma mai pot rupe de vraja rooibos-ului :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Superb scris articolul,oricine il citeste nu poate sa se abtina sa nu incerce acest minunat ceai.

    RăspundețiȘtergere