joi, 8 octombrie 2009

fetelor, suntem pe val

Am citit cu deosebita satisfactie despre Premiul Nobel pentru literatura de anul acesta, acordat unui femei, Herta Muller. Si nu numai pentru ca este femeie, printre cele 12 care au castigat acest premiu de-a lungul timpului, ci si pentru ca este nascuta in Romania, in Banat. Si pentru ca, marcata de experienta dictaturii, a ales sa nu ne lase sa uitam prea usor prin ce-am trecut.
Si mai avem un motiv de bucurie, pentru ca anul acesta, pentru prima oara, patru femei au castigat Premiul Nobel: doua americance, cercetatoare in domeniul medicinei - Elizabeth Blackburn si Carol Greider si o chimista din Israel - Ada Yonath.
Singura tristete pe care o am este ca romancele se implinesc profesional mai degraba in strainatate decat in tara. Ma gandesc la Alina Cojocaru, prim-balerina la Royal Ballet din Londra, soprana Angela Gheorghiu despre care nu mai trebuie sa spun nimic in plus si chiar Aurora Simionescu, doctorand la Institutul Max Planck din Garching, care la 24 de ani a castigat o bursa "Einstein Fellowship" la NASA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu