miercuri, 1 iulie 2009

...si multa sanatate!

Ancheta în cazul micuţului David, mort luni dimineaţa la Centrul Medical Unirea (CMU), după o investigaţie RMN, nici nu a demarat bine şi au început să apară probleme.

Nu e de mirare ca cele mai multe urari de bine ale romanilor se refera la sanatate. De multa vreme sanatatea nu este atat o preocupare - cum ar trebui sa fie, ci mai degraba o neliniste si un stres. Pe vremuri aveam specialisti, dar nu aveam materiale si echipamente. Acum gasim pe bani echipamente si materiale, iar specialistii sunt cei care n-au apucat sa-si gaseasca un loc pe meleaguri straine. Daca te lasi in seama dreptului garantat de contributia la asigurarile de sanatate, nu ai nici una, nici cealalta - lipsesc si specialistii si echipamentele.
Deci a te imbolnavi in ziua de azi este o adevarata tragedie, iar omul pleaca la spital cu o frica si nicidecum cu o speranta. Nu exista familie de romani sa nu fi suferit de pe urma lipsei de specialisti bine pregatiti sau a lipsei medicamentelor si a echipamentelor. Cate suspiciuni de diagnostic incorect, cate cazuri de tratamente necorespunzatoare, cate neconcordante in rezultatele unor analize facute - culmea! - la clinici cu pretentie... Ti-e frica sa te duci la un medic fara sa stii ceva despre el. Cei mai multi cauta recomandari - recomanda-mi si mie un dentist, un oftalmolog, un cardiolog, un neurolog. Am ajuns sa caut pe Goagal, Gagal sau cum ii mai zice :))) recomandari pentru un medic sau altul, atunci cand nu primesc nici o recomandare. Cea mai neputincioasa am fost cand mi s-a cerut o recomandare si nu am putut sa dau nici una. Nu te poti astepta sa te vindece un sistem de sanatate bolnav si neputincios, incapabil sa se sustina. Spitale in care trebuie sa te duci cu medicamente de acasa sau chiar cu asternuturi de acasa, ca sa nu mai zicem de mancare - tot de acasa. Dar mai presus de asta, personal - mai mult sau mai putin pregatit - dar caruia ii lipseste esentialul - omenia. Si o societate care tolereaza toate aceste neajunsuri pentru ca ii lipseste atitudinea. Si conducatori care se trateaza in strainatate, pentru ca sunt incapabili sa genereze o schimbare.
Deci ce-i mai ramane romanului de facut? Sa se roage sa nu se imbolnaveasca si sa includa in urarile pentru toti cei dragi, indiferent de ocazie - multa sanatate! Ca e mai buna ca toate!

2 comentarii:

  1. Draga mea, schimba, te rog, modul de postare a comentariilor. Ca sa pot si eu posta... :) Lala

    RăspundețiȘtergere
  2. Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...

    RăspundețiȘtergere